Zakelijk aanbod

Hoe ga je om met collega’s en werknemers in rouw?

Wettelijk gezien is er weinig geregeld voor werknemers die een verlieservaring meemaken. Dit betekent niet dat je als werkgever niets kan doen. 

De begeleiding op de werkvloer tijdens een rouwproces is vaak onvoldoende. Niet vanuit verkeerde intenties, maar vaak vanuit onbegrip en onmacht. Niet gezien worden in je verlies heeft als risico dat het proces in de knel komt. Dit beïnvloed het geluk van de rouwenden en de fijne samenwerking met de werkgever.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 50% van de werknemers die een impactvol verlies meemaken niet terugkeren naar de oude functie. Meer begrip over rouw kan verzuim na verlies beperken.  Dit kan in de vorm van:

  • Rouwtherapie om inzicht te krijgen in een rouwproces om daarna met meer zelfkennis het werk weer op te pakken. 
  • Lezingen en trainingen op het gebied van rouw.
  • Begeleiding op de werkvloer: na een verlieservaring medewerkers helpen re-integreren.
  • Een team dag in het teken van verlies en rouw. 

Rouwprotocollen

In de basis ben ik geen voorstander van protocollen. Zelf kritisch nadenken heb ik hoog in het vaandel. Echter, voor een rouwprotocol maak ik een uitzondering. 

Wat zijn de stappen die je als organisatie zet op het moment dat een collega, een gezinslid van een directe collega of in het voorbeeld van het onderwijs, een leerling overlijdt? Hier aan de voorkant, dus voordat het aan de hand is, over nadenken is van grote meerwaarde op het moment dat er verlies langskomt. Dan kan je daar zijn waar nodig en mis je geen belangrijke stappen. 

Dit betreft altijd maatwerk. Voor een prijsopgave kunt u contact opnemen.